Священник розповів, чому людям, які живуть у цивільному шлюбі, не можна іти до Сповіді та Причастя

Якщо люди вільного стану одружилися цивільно, і в них не було раніше іншого вінчання, то щоб вони могли іти до Сповіді та до Причастя — мають повінчатися. Скажімо, легалізувати свої відносини перед Богом і церквою.

Про це журналістці Фіртки розповів отець Йосафат Бойко, настоятель парафії Святих Кирила і Методія в Крихівцях.

“Якщо вони цього не хочуть зробити, значить не хочуть жити в Божому благословенні й Божій благодаті. То хіба Причастя чи Сповідь їм про щось говорить? Вони або не розуміють, або байдужі.

Якщо, наприклад, люди мали вінчання і потім залишили свої сім’ї, розлучилися і цивільно створили нові сім’ї — їм треба розв’язати питання зі своїм попереднім вінчанням. Тобто те, про що ми згадували: їм треба звернутися або до свого священника, або до духівника, або напряму до церковного суду.

Людям треба оприділитися, в якому статусі вони є. Якщо визнають шлюб недійсним і її, і його, тоді вони стають людьми вільного стану і можуть просити у священника про вінчання. І вже тоді матимуть доступ до святих таїнств. Інколи мене запитують: «Чому я не можу сповідатися?». А тому, що я, як сповідник, аби прийняти сповідь і дати розрішення людині, маю право вимагати одну річ: людина повинна усвідомлювати, що живе в стані гріха і хоче з нього вийти. Абсурд, коли людина іде до сповіді й не кається. А як дати розрішення, якщо людина живе в стані гріха й не має бажання вийти з нього?”, – розповідає отець Йосафат.

“Інколи люди мають претензії, чому церква не дозволяє їм сповідатися та причащатися, але ж це відповідальність на них самих, бо це вони не каються і продовжують жити в гріху. Який тоді сенс зі сповіді? Коли немає покаяння – у священника зв’язані руки”, – наголошує священник.